18 Ağustos, 2015

Arch290 - Şantiye Stajı - Balance Güneşli

Özet


Yaklaşık bir aylık staj sürecinde genel olarak sahada ve ofiste mimari ile gerçek hayat olan şantiyenin nasıl bir arada yürüyebileceğini ve ne gibi sorunlar çıkabileceğini önceden görüp bunların hepsini deneyimledim. Şantiyedeki hiyerarşi, düzen, malzeme konumlandırılması, iş güvenliği, işcilik gibi onlarca etkenin biraraya geldiğinde kaos oluşturmaya kadar gidebilen çok zor bir iş olduğunu anladım. Bunun için verilen mimari eğitim kesinlikle yeterli olmuyor. Bu işi iyi yapmanın en önemli yolu şantiye içindeki sorunları en hasarsız ve hızlı yoldan çözebilen bir yeteneğe sahip olma ve dahada önemlisi şantiye deneyimine sahip olmak.  

GÜN 1 (3 ağustos 2015)

İlk gün şantiye çalışanları ile tanışma ve yaptıkları işler hakkında bilgi alma ile geçti. Şantiye ortamında Makine mühendisi, Elektrik mühendisi, Harita mühendisi, İş güveliği uzmanı, bolca ibşaat mühendisi ve bütün bu mühendislleri kontrol eden şefler ve genel proje müdür mevcut. Bunları öğrendikten sonra iş güvenliği için baret, iş yeleği ve güvenli iş ayakkabısı verildi. İlk gün olduğu için şantiye binasında giriş yapılamadı. Şantiyenin geçici ofisinde eksik olan çizimlere yardım etmek için yapının görselleri, planları, kesitleri, görünüşleri ve en önemlisi 3 boyutlu modelini inceleyerek binanın yapısı anlamaya çalıştım. 

İlk gün şantiye ofisinde görevli olan inşaat mühendisinin yanında vakit geçirdim. Her şantiyede bulunması gereken bir bölümde çalışıyor. Her gün şantiyede gelişen olayları not alıp ayrıca hangi işin ne kadar ilerlediğini kaç işcinin hangi bölümde çalıştığını not alıp bunları gün sonu dökümünü yapıyor. Ayrıca malzeme seçimi ve taşeron firmalarla görüşme halinde olup en uygun ve ekonomik sonucu elde etmeye çalışıyor. Gün sonu yaptığı bu rapor; Hakediş Raporu . Bu rapor sayesinde bütün olaylar ve bilgiler belli bir düzen içerisinde saklanıyor. 




GÜN 2 (4 ağustos 2015)

Önceki gün verilen binaya ait çizimleri incelerken bir mimari çizimin bütün gereksinimleri yansıttığını gördüm. Bütün kotlar verilmiş bütün uzunluklar belirtilmiş ve planı anlamaya yardımcı olan notasyonlar detaylı olarak belirtilmiş. Bu bir çizimi şantiyeye hazırlarken en önemli şey. Bina çok katlı ve karma bir yapı olduğu için birçok plan ve birçok kesit var.
Genel olarak bina 3 bölümden oluşuyor. İlk başta en önemlisi C blok olan yüksek bina. Bu binanın içinde Ofislerden başlayan ve konutlara kadar devam eden birçok değişik plana sahip katlar var. Her katın bir bölümünde kat bahçesi bulunuyor. Üst katlara yaklaşırken ise 2 katlı konutlar yoğunlaşıyor. Diğer yapılar ise 4-5 katlı yapılar ve bu yapılar ofis-restoran-mağaza olarak tasarlanmış binalar. Hepsinin ortak buluştuğu 3 katlı bir otopark var. Bu bilgileri çizimlerden öğrendikten sonra iş güvenliği eğitimini alıp sahaya çıkmaya izin aldım. Sahayı ilk çıktığımda farkettiğim en önemli olaylardan birisi malzemelerin depolanma yeriydi. Karma yapı olduğu için birden fazla ve çok farklı boyutlarda malzemeler şantiye etrafına kolay ulaşıbilecek bir şekilde istiflenmiş. Bu taşımayı sağlayan transpalet ,forklift ,şantiye asansörü ve en önemlisi 2 tane kule vinç vardı. Bunların hepsi malzemeye göre önem kazanıyordu. İnşaat alanına ufak bir ölçü problemini çözmek için gitmiştik. Çelik kirişlerin bulonla birleşimindeki 2 cmlik fark için kirişlerdeki deliğin biraz daha genişletilmesi için karar alındı. Daha sonra en aşağı kat olan 3.bodrum katındaki asansör boşluğunun zeminindeki durdurucu platformun kaynağını kontrol ettik. Kaynağın bıraktığı kalıntıya çapak adı veriliyormuş. Daha sonra C bloğun 14.katındaki mermer döşemesinin nasıl yapıldığını kontrol etmeye gittik. Zeminden 10 cm şap üstüne 1 cm Xps ve Keçe koyduktan sonra mermer yapıştırıcı harç ve en son mermer konulup işlem tamamlandı. Ayrıca Makina mühendislerinin yaptığı havalandırmaları kontrol ettik. Bu havalandırmalardan gelen temiz hava yalıtımsız. Giden kirli hava siyah bir yalıtım malzemesiyle kaplanıp sese karşı yalıtılmış. Kırmızı yangın borularını ucuna ise her 6 metrede sprink koymak için yer bırakılmış. Daha sonra 19.kata çıkıp duvar ustalarının yaptığı ilk sırayı (taksimat) kontrol ettik. Kontrol ederken plandaki boşlukları metreyle ölçüp onayladık.




























Gün 3 (5 ağustos 2015)

Günün başlangıcında malzeme taşınmasını görmek için kule vincin yanına gittik. Şantiyenin ortasında bulunan gaz betonları 19.kata çıkarmak için kule vinçten başka bir çözüm yok. Bu yüzden Vincin başındaki görevli ile 2 kişi telsiz aracılığı ile yönlendirip gaz betonları 19.katta kurulmuş olan platform'a taşıyor. Bunu yaparken kule vincin zincirlerine gaz beton paletini emniyetli bir şekilde bağlanıp 19.kattaki görevliye kadar çıkarılıyor. 19.katta ise gelen gaz betonlar transpalet yardımıyla kat içindeki gerekli yerlere götürülüyor.
Bu işlem yapılırken telsiz ile iletişimin çok önem taşıdığını söylemek gerek. Herhangi yanlış bir komutta taşınan yük binaya veya daha önemlisi şantiye ortamında çalışan işcilere zarar verebiliyor. şantiye sahasında kule vincin gaz beton taşıması sırasında betonların üstündeki kaba inşaattan kalan harçları temizleyen bir işci vardı. Bunu yaparken geniş ağıza sahip bir hilti yardımıyla düzgün bir beton zemin elde ediyor. Bunu yapmasının sebebi; sözleşme imzalanan taşeron firmasının işi kabul ettirmesi için yaptığı işi temiz teslim etmek zorunda bu yüzden temizliyor. Temizlemediği sürece taşeron firma parasını kesinlikle alamıyor. 
Öğle yemeğinden önce şantiyedeki kaynakçıların ne iş yaptığını görmek için bodrum katlara indik. Burada üst katta yapılacak olan çelik kolonlar aşağıdaki betonarme kirişe kalıcı hasar vermemesi için betonarme kirişe güçlendirme çalışması yapılıyordu. Bunu yaparken betonarme kolonun etrafını çelik L kirişlerle bulonlayıp 4 tarafından kaynak yapılıyor. Adeta kolon çelik bir kafes gibi kaynatıyorlar. Burada çelik parçanın delikleri yukarıdaki bulonlara uymadığı için oksijen tüpüyle yumuşatılıp deliğe hizalanıyor ve en sonunda tamamen kaynaklanıyor. Açıkta kalan bulon parçaları ise kesiliyor.
Bu problemi çözmek için ise aslında her yapılan ise bir harita mühendisi gerekiyor. Çünkü harita mühendisi hangi parçanın hangi yüksekliğe ya da uzunluğa geleceğini nivo ile ölçüp işaretliyor. İşciler ise bu işaretlere göre işlerini, yaptığı sürece işlerde böyle problemler ortaya çıkmıyor.
Öğleden sonra F blokta yapılmaya başlanan merdivenin kontrolünü yapmaya gittik. Merdivenler prekast merdiven basamağından oluşuyor. Yaparken çıplak halde bulunan merdicevene 5-6 cm kalınlığında harç konulup ilk merdiven basamağı hizalı bir şekilde konuluyor. Bu işlemler tekrarlanarak merdiven ilerleniyor. Genelde merdivenler en üst kattan başlayıp aşağı doğru ilerlemekmiş. Bunun en büyük sebebi merdiven oluşacak herhangi bir hasarın en aza indirgenmesi ve kirlenmemesiymiş. Merdivenin 1 kolu bugün içinde bitmesi planlanmış. Yarın ise bütün merdiven kollarını bitirmeyi planlamışlar.
Mesai bitimine yaklaşırken en üst kat olan 24.kata çıktık. Bu katta duvar yapımından kalan gaz beton parçaları moloz atık konteynerına konulup vinç yardımıyla uzaklaşıyor. Biz ise burada ölçü almaya çıktığımız için yanımızda 2 haritacı ve nivo makinesiyle gittik. Bir haritacı makinenin başında durup ölçüyü söylerken diğeri cetvelle referans sağlayıp şenörlük yapıyor.
























Stajyer ekibi olarak ölçü alamadık. Canımız sağolsun!
Ama çok fena metraj hesapladık :) 


Gün 4 (6 ağustos 2015)

Günün başlangıcında 14.katın merdivenlerindeki alçı işlerine bakmaya gittik. Alçı yapılırken İlk başta anolar konulup teraziye getiriliyor. Sonrasında alçı psükürtme makinesi ile saten katkılı alçı püskürtülüp mastar ile düzeltiliyor. 14.Kat örnek bir kat olacağı için bu katta ince işlere diğer katlardan daha önce geçildiği için. Mermer döşemesini ve banyonun alçıpan yapımını kontrol ettik.
Dün yapılmaya başlanan merdiveni tekrar kontrole gittik. 3 kol yapımı tamamlanmış. Ara sahanlıklar henüz yapılmamıştı. Bütün merdiven basamakları bittikten sonra ara sahanlık yapılıp, Merdiven 1-2 gün kullanıma kapanacak. Bunu sebebi herhangi bir hasar oluşmasını engellemekmiş.
Öğleden önce bu işlere baktıktan sonra Duvar yapımları biten 12 ve 17. katın planlarını çıktı alıp yerindeölçüm yapmak için bütün katı gezdik. Bunu yaparken autocadten yapılan plandaki uzunlukların ne kadar önemli olduğunu ve verilen her boşluğun yüksekliğinin planda belirtilmesi gerektiğiğini anladım. Çünkü ölçüm yaparken bir yangın dolabının bütün ölçülerini çıktının üzerinden okunması gerek ve bu çok önemli. İşciler hata yapabiliyor ve bu hata bu düzeyde düzeltilmediği sürece ileride daha büyük sorunlara yol açabiliyor. Ölçü alma işlemi uzun sürdüğünden dolayı bugünü bu işlemle bitirdik. Ama metre kullanımı ve plan okuma becerisini 
geliştirip paydos yaptık.












Gün 5 (7 ağustos 2015)

Bugün dün yapılan işleri tekrar kontrole çıktık. Örnek kat olan 14.kattaki banyonun alçıpan tavanı yapılmıştı. Bu yüzden birleşim yerlerine alçı filesi konulup alçı yapmına başlandı. Bu işlemden sonra bir kat daha saten alçı yapılıp boya kullanılacak.
Kat 19'a çıkıp taksimatı yapılan iç duvarların kontrolü yapıldı. Bu iç duvarlar daha ince olan 10 cm'lik gaz betonlarla örülmüş. Konut duvarları ise 20cm'lik gaz betonla örülmüştü. Bu gaz betonlar G4 özelliğinde olup normal gaz beton tuğlalara göre daha yoğun . Bu yüzden konutta ısı yalıtımını ileri derecede karşılıyor.
Bundan sonra 12. kattaki duvarları taşeron firmasından bir yetkiliyle beraber denetleyip eksikleri gidermesi isteniyor. Eğer işi eksik yapmışsa işi haketmediği için ücret ödenmiyor. Bu yüzden şantiyedeki her taşeron firma işini doğru ve eksiksiz bir şekilde ve zamanında teslim etmeli. Yoksa şantiyedeki işler aksayıp kalitesi düşebiliyor.
Öğleden sonraki sürede şantiye sahasında değil şantiye ofisinde geçirdim. Çünkü inşaat süreci hep şantiye sahasında ilerlemeiyor. Ofiste katların nasıl düzenlendiği ve bunun gibi birçok masabaşı işler mevcut. Bu sebeple öğleden sonrasını kontrol yapmakla geçirdim. Asıl autocad çiziminden her kattaki konutların ne kadar alan kapladığını kontrol edip bunu bir excel çıktısıyla karşılaştırdım. Çıkan hataları not alıp kağıda yazdım. Bu alanlardan birisi halı net alanı. Aslında adı üstünde halının serilebilceği net alanlar, diğeri ise brüt alan; bu da konutun boşlukları ve duvar kalınlıkları ile hesaplanan alan. Bunları autocadten kontrol edip her katın alanlarını kontrol ettim. Bu uzun bir süreç olduğu için 1-2 gün daha devam edeceğim.



Ercan Şef. Türkiyedeki en deneyimli ince işler şefi . Tanışma ve bilgi alma fırsatım olduğu için çok sanşlıyım. Şantiyede herkes ERCAN BABA der. 


19.kata Gaz beton taşınırken garip fotoğraflar çekildi.






Gün 6 (10 Ağustos 2015)

Bir önceki hafta verilen işi bitirdim. Bu işi yaparken autocad kullanımının ne kadar önemli olduğu anlaşılıyor. Bu birçok işi hızlandırıcağı gibi yavaşlatadabiliyor. Önemli olan düzenli bir şekilde layer oluşturmak ve gerekli olan layer katmanlarında çalışıp diğer katmanları kapatmak. Zaten halihazırda verilmiş olan çizimde her parça ait olduğu layerda olduğu için bu işi yapmak zor olmadı. Karşılaştığım tek problem bazı layerların görünmemesiydi. Bunun çözümünü ise şantiyedeki mimarlara sorarak buldum. Laythw komutu ile autocadte herhangi bir sebepten dolayı gizli olan her layerı açabiliyorsunuz. Günün bitiminde bu işi bitirerek paydos yaptık.



Gün 7 (11 Ağustos 2015)

Güne sahaya çıkarak başladım. Öncelikle duvarlarının hepsinin yapıldığı 15.katı kontrole çıktık. Kontrol yaparken metre ve kat planını alarak yerinde ölçüm yaptık ve hatalı olan yerleri plan üzerinde belirttik. Bunu yaparken elektrik tesisatı, Kapı yükseklikleri, şaft boşlukları, dağıtım istasyonlarının yeri gibi bir çok önemli açıklık ve boşlukların ölçüleri tek tek ölçüp bütün katı kontrol ettik. İş sonucunda çıkan yanlış örülmüş duvarlar veya diğer hataları mimarlara bildirdik. bu işlem öğleden sonraya kadar sürdü. Ardından bu kontrollere ek olarak cephedeki pencerelerin doğru monte edilip edilmediğini kontrol ettik. Binada 4 farklı tip doğrama olduğu için bu kontol önemliydi. Açılır kanat, Panel, Şeffaf cam ve spandrel olarak 4 farklı tipi kontrol edip planın üzerinde belirttik. Bir önceki günlerde yaptığım net alan kontrollerine dair bir belgeyi daha düzenledikten sonra paydos yaptık.






Plastik kelepçe . Sakalı uzayan genç liseli gibi görünüyordu. 


Boyacı ustamız. Allahtan numune olarak boyuyordu. Çünkü biraz fazla konuştuğunu duyduk. Merhaba'dan başka sohbetimiz olmadığına sevindik. Şanslıydık.




Yaklaşık 10dk arayla durmadan uçak sesleri kafamızı göğe doğru çevirdi. İyi oldu aslında boyun jimnastiği yapmış olduk :)


Diğer bir stajyer arkadaşım Çağıl sayesinde ölçmediğimiz duvar kalmadı. Artık ikimizde metreyi bir kılıç gibi kullanabiliyorduk. Ayrıca uzaktan bakıp tek vuruşta ölçü verebiliyorduk. 

Gün 8 (12 Ağustos 2015)

Güne alan hesabı yaptığım belgeleri düzenleyerek başladım. Ardından bu işlem tamamen bitince sahada bunu gerçek şekilde ölçmek için 15.kata çıktık. 3 kişi olarak çalıştık. Çünkü bir kişi bilgisayar üzerinden bütün ölçüleri diğer kişilere söyledi. Ardından diğer kişiler bu verilen ölçüleri lazermetre ile ölçüp plan üzerinden düzeltti. Bu işlemi yapmanın amacı ise alan hesabı yaparken duvarların sıva payı ve diğer katmanlarının kalınlığını düşünerek örüldüğünü kontrol etmekti. Eğer burada bir sorun çıkarsa bu konutun daha az bir alana sahip olması ve diğer konutların alanın değişmesine yol açacaktı. Bu işlemleri yaparken lazermetre kullanımının işi ne kadar hızlandırdığını anladım. Eğer bir şantiye ortamında elektronik alet kullanımı varsa işler daha hızlı ve daha net bir şekilde ilerliyor. Önceki günlerde şerit metre ile ölçüm yaptığımız için süreç biraz yavaş ilerliyordu. 15.katın bütün odalarının alan hesabı yapıldıktan sonra 8.kata geçtik. Burada da aynı hesabı yaptık. Bu kat ofis katı olduğu için daha az oda vardı ve işlem daha kısa sürdü. Gün bitimine yaklaşmadan ise diğer gün kontrolleri yapılacak olan katların planları düzeltildi ve ölçülendirerek yarına hazır hale getirildi.



Sabah; hatun abla bize demli çayından içirdikten sonra insan mutsuz olamıyor. Alimak beklerkende selfie çekilmeden işe başlanmıyor :)


Şantiyeye 3 elma düştü. Bi tanesini yakaladık !





Yememek için kendimi zor tuttum. Öyle tatlı bir boyaydı.



Lazere bakmadan ölçtük. O derece geliştik. 


Gün 9 (13 Ağustos 2015)

Bugünü ise yine ölçülerini çizdiğimiz planları çıktı alıp sahaya gittik ve yerinde ölçüm yaptık. Lazermetre ile çıkan sonuçları plan üzerindekiyle karşılaştırıp herhangi bir sorun varsa not aldık. Genelde Yanlış örülen duvarlar veya duvar yapılırken yanlış alınan referanslar ölçülerin yanlış çıkmasına neden oluyor. Bu durum Mahalin alanınıda değiştirdiği için büyük önem kazanıyor. Çünkü 5 metrelik bir duvardaki 10 cm'lik hata yarım metrekare alan değişikliğine yol açıyor. Bu durumları göz önünde tutarak 6-7-9-10. Katların ölçümlerini yaptık .







Resim montaj değildir. Ağustos ayında şantiyenin hiçbir farkı yoktu. 





İhsan usta Karadenizliydi. Biraz agresifti.


Ama duvar konusunda üstüne hiçbir usta yoktu. 



Gün 10 (14 Ağustos 2015)

Aynı durumu tekrarlayıp 11-12-14.katların ölçümlerini tamamladık. Bu katlar öncekilere göre daha uzun sürdü. bunun en büyük nedeni konutların i. duvarların fazla olmasıydı. Bu sebepten dolayı daha fazla ölçü aldık. Eğer bir yerde hata varsa bu daha çok duvarın hatalı örüldüğünü gösteriyor. Planlar üzerinden ölçümü tamamladıktan sonra diğer gün yapılacak olan planların ölçümlerini autocad üzerinden verdik. Biz ölçüm yaparken Harita mühendisi bulunduğumuz katta kot veriyordu. Kullandığı cihaz yatayda lazer ışını oluşturup düz bir şekilde yansıtıyor. Bu aletin sayesinde referansı olan bir noktanın yüksekliğini her duvara yansıtabiliyor. Eğer ileride çalışacak olan döşeme yapan ustalar veya havalandırma yapacak olan ustalar bu çizgileri referans alıp buna göre süreci ilerletiyorlar. Bu çizgini her odada olması çok önemli. Çünkü bir çizgi normal yollarla hizalanarak taşınması çok zor. Makine bunu daha detaylı ve kusursuza yakın yapıyor.



Gün boyu çalıştıktan sonra paydos vaktini beklerken güzel bir foto çekiyim dedim. İyi yaptım bence


Gün 11 (17 Ağustos 2015)

Bugün alan hesabı için eksik kalan 15-16-17-18-19.katları bitirip gün sonuna kadar bu planları düzenledik. Bu süre boyunca ölçü alma hızı giderek arttı. 20.kattaki ölçüleri alamadık. Çünkü 20.katta duvar örülmemişti. Taksimatları yapıldığı için bu aşamada ölçü almak çok zor ve hatalı olabilirdi. Gün sonunda bu belgeleri şef'e teslim ettik. Alan ölçümü yaparken katta karşılaştığımız imalatları fotoğrafladım. 





Cepheyi yapan elemanlar şantiye'deki en havalı ustalardı. Güneş gözlükleri ile adeta amerikan ustalar gibi geziniyorlardı. 



Elektrik ile ilginen ustanın hızına kimse yetişemiyordu. 



Kaynakçı göbeğim varken kaynakçı gibi davraniyim dedim. Kimse anlamadı. İstanbuldaki bütün şantiyelerden kaynak teklifleri aldım :)


Ercan BABA'mızın doğum günüymüş. Pastalar yendikten sonra sigara molasında güzel bir foto çekiyim dedim. Hepsi poz verdi saolsun. Ercan BABA'mız ise şantiye ofisindeki herkese elini öptürdü. Bende öptüm. 


Gün 12 (18 Ağustos 2015)
3-4 gün boyunca uğraştığım alan hesabında yaptığım bütün katları tek tek kağıt üzerinden kontrol edip özet sorunları şefe bildirdik. Şef ile beraber hataların nereden olabileceğini tartıştık. Her katta bulunan ortak sorunlardan en önemlisi cephe ile döşeme arasındaki boşlukların her yönde değişmesi ve fazla çıkmasıydı. Bunun sonucunda her katta yakşalık yarım metrekareden 3 metrekareye kadar farklar çıktı. Bu çıkan farkları tekrar gözden geçirip tek bir excel dosyasında şefe sunmak için bütün gün 13 katın her ölçüsünü tek tek bilgisayara geçirip özet bir excel dosyası oluşturdum. Yarın bu dosyayı şefe sunup neler yapılabileceğini tartışıcaz.Yine boş zamanlarda sahada gezip birkaç fotoğraf çektim. Günün başlandıcında işveren patrona saha gezdirildi. bu geziye bende katıldım ve gezilen yerleri fotoğrafladım. 



Alçıcı eski sevgilisini hatırlarken 
uzaklara dalarken...




Patrona cephenin numunesini gösterirken



Böyle basit göründüğüne bakmayın. Hepsini kendi ellerimle ölçtüm. 

Gün 13 (19 Ağustos 2015)

Bugün Sabah dün olşuturduğumuz excel dosyasının daha detaylı bir halini olşuturmaya başladık. Bu durumda cephede oluşan her farkın hangi ölçülerde oluştuğunu excel dosyasında belirtmek için excelin formulasyonlarını kullandık. Bunu yaparken toplama çıkarma , sütun toplamını bir yerde belirtme gibi komutlarla daha sağlam ve hatasız bir excel dosyası oluşmuş oldu. bundan sonra değişecek olan her ölçüde excel dosyasının üzerinden yapılacak ufak değişikliklerle genel toplama kadar giden karmaşık bir sonucu hızlıca elde edebileceğiz. Bu durum bize zaman emek ve hatasız bir iş çıkmasını sağlıyor. günün ilk yarısında bu durumla uğraştıktan sonra öğleden sonra mimarlık ofisinden gelen mimar ile bu hataların nereden kaynaklanadığını tartışıp sonuç olarak bütün hataları düzeltilmiş eksiksiz kat mahal alanları ortaya çıkmış oldu. Bu durumda mimarlık ofisi ile şantiye ofisinin her daim ortak bir dille yürüdüklerini ve bunun ne kadar önemli olduğunu anladım. Günün diğer yarısında ise sahada genel olarak işleri kontrol ettik. Duvar yapımlarını ve diğer yapılan çelik işlerini kontrol ettik.







Gün 14 (20 Ağustos 2015)

Güne 20.katın taksimatını kontrol ederek başladık.Bu kontrol sonucunda kat bahçesinin üstündeki betonarme döşemenin 20 cm eksik yapıldığını gördük. Bu yüzden üstüne örülecek olan duvarda 20 cm kısa gelecek. Bu yüzden buraya bir çelik profil koyup bu sorunu çözme kararı alındı. Kaba inşaatta yapılan hatanın şnce işlerdeki oluşturacapı problemin ne kadar büyük olacağını öğrendim. Bu yüzden taksimatları kontrol edip bunu önlemini almak çok önemli. Bu işlem bittikten sonra kısa blokları giriş hollerinin yüksekliklerini ölçtük. Ayrıca bodrum katta yapılmaya başlanan alçıpan işlerini kontrole gittik. Yapılacak olan asma tavanın ızgarası 15 cm alçak olduğu için duvara kaynak yapıldığı yerden kesilip kriko ile kaldırılıp tekrar doğru ölçüye kaynak yapacaklar. Bu işlemide kontrol ettikten sonra güzel bir öğle yemeği yedik :).Yemekten hemen sonra satış ofisini gezmek istedik. İnşaat bitimindeki halini görmek yapılan işlerin sırasını ve önemini anlamak açısından çok faydalı oldu. Ayrıca ayrı bir heyecan verdiğini söylemem gerek. Öğleden sonra bodrum katta yapılacak olan beton silim işleri için bodrum katlarının net metrajlarını hesaplamak gerekiyordu. Bu yüzden autocad üzerinden kullanılıcak alanları çıkarıp sadece otopark zeminine uygulanacak olan silimin alanını hesapladık. Bunu yaparken su gideri için kullanılan mazgallar bile bu alana dahil edilmedi. 100 metrekareye yakın olan mazgallar bu iş için tasarruf bile sağladı. Ardından Kaba inşaat için anlaşılan taşeron firmanın raporunu düzenledik. Yapacakları işlerin yerlerini ve özelliklerini gün gün yazarak bunu onaylattık. Bu durumda kaba inşaatın sonradan yapacağı beton şerbetinin raspalanması , kalıptan kalan çivilerin sökülmesi, Kolon diplerinde kalan beton parçalarının temizlenmesi ve genel yapılacak temizlik gibi birçok işleri gün gün ve kat kat yazdık. Bu işveren açısından çok önemli bir olay . Eğer sözleşmede temizlik gibi bir madde yazmıyorsa taşeron firma bu temizliği yapmak zorunda olmadığı için bu iş işveren firmaya kalıyor ve ayrıca zaman ve para kaybına neden oluyor.









Maket çok çok başarılıydı. 









Gün 15 (21 Ağustos 2015)

Güne 15.katın ölçülerini yüksekliklerini ölçmeyle başladık. 14.katın alçısı bitime yaklaştığı için 15.katın alçıya hazır olması gerekti. Bu yüzden bütün duvarların ölçülerini yüksekliklerini şaft boşluklarının doğru açılıp açılmadığını , elektrik panolarının yerlerini ve doğruluğunu , duvar ile betonarme kirişin birleştiği yere taş yünü koyup koyulmadığını , taş yününün üstüne mastik yapılıp yapılmadığını , 120 cm ara ile lamaların çakılıp çakılmadığını kontrol ettik. Çıkan hatalar taşeron firmaya aktarıldı. Genelde ölçülerde problem yaşandı. ardından kaba inşaat firmasının günlük raporunu bilgisayara geçirmeye devam ettim. Bu raporda taşeron firmanın hangi gün hangi katta neler yapacağını yazıp taşeron firmaya imzalatılıyor. kaba inşaatın genelde beton artıkları ve kalan çivi, çıtaların sökümü gibi işler çıkıyor. Ayrıca bunlara ek olarak betonarme kolon , perde ve çekirdeklerdeki tie-rot deliklerinin kapatılmasıda başka bir görev. Bunları yazdıktan sonra bir başka iş olan Taşeron firma olan Duvarcıların hakediş raporu için düzenleme yaptım. Bu işte duvar firmasının hangi duvarları ördüğünü hesaplıyoruz. Bunu yaparken görünüş çizimlerin üzerinden ölçüleri birbiri ile çarpıp; kapı, pencere, dağıtım istasyonu,  kiriş,  mekanik boşluk , yatay ve düşey hatılları çıkartıp ne kadar duvar ördüğünü bir excel dosyasına yazıyoruz. Duvarlarda kullanılan gazbeton tuğlaların özellikleri birbirinden farklı olduğu için bunları ayrı hesaplamalara tabi tuttuk. Mesela G2 tuğlaların ısı yalıtım değeri daha düşük olduğu için genelde asansör boşluklarında ve merdievnlerdeki duvarlarda kullanılmış. G4 tuğla daha yoğun olduğu için ısı yalıtım değeri daha yüksek bu yüzden konutlarda genelde G4 kullanılmış. Bunların hepsini ayrı ayrı ve kat kat değerlendirip excele aktardık.Sonuç olarak duvar taşeronun ne kadar tuğla kullandığını tespit edip hakediş raporunu tamamladık. Bu işlemden sonra taşeron firmanın parasını vermek için başka bir engel kalmadı :) . Günün sonuna kadar sahada gezdim. 14.katta yapılan mermer döşeme numunesi beğenilmediği için tekrardan ve daha düzgün bir şekilde yapılmaya başlandı. burada hatayı azaltmak için mermerler yere serilip süreklillik sağlayacak şekilde dizildi. Ardından zemin için çimento kum ve su karıştırıldı. Bu aşamada su az katıldı ki çimento şişip mermere zarar vermemeliydi. Ardından mermerler teraziye getirilip kota uygun şekilde yapıldı. Daha sonrasında en üst kat olan 24.katın çatısına çıktık . Burada da zemine beton dökecekleri için artık gazbeton parçaları yere serilip alandan kazanç sağlanmış.














Beton şerbetinin raspalanmasındaki "şerbet" bu olsa gerek

Gün 16 (24 Ağustos 2015)

Gün başlangıcında 24.kattan başlayıp genel olarak şantiyenin durumunu ve neler yapıldığını görmek için hızlı bir tur attık. Bunun sebebi; basın ekibinin çarşamba günü çekim yapmasıydı. Zaten iş güvenliği üst derecede mevcut olan şantiyede ufak tefek kalan problemleri görmek için sahaya çıktık. Bu benim açımdanda verimli bir tur oldu. Her katta ne kadar ilerlendiğini ve imalatların ne durumda olduğunu görmem çok faydalı oldu. Bu süreçteki turdan fotoğraflar çektim. Öğleden sonra yangın kapısı yapacak olan firmadan gelen ustalara yangın kapısı yapılacak olan yerleri gösterip ölçü alması için yardım ettik. Bundan sonra ise yapılacak olan banyonun kesitlerini çizmek için şantiye ofisine döndük. planlardan çizgileri kesite aktarıp yükseklik bilgilerine göre tefrişleri yerleştirdim. Bunu yaparken banyonun 4 tarafından kesit aldık. 4 kesit almamızın sebebi ise duşakabin,klozet,lavabo ve havlupan gibi tefrişleri detaylı biçimde çizmekti. Bu kesit çizme işleri esnasında Şap ve alçıpan işleri için yapılacak olan ihaledeki bilgileri topladım. Ayrıca şap ve alçıpan'a ait TSE bilgilerini düzenleyip tek bir belgede topladım. Bu işlerin bitiminde paydos yaptık. En önemli olay buydu :)


VRF makineleri için altık 24.kata çıkarılmış 


Şaft boşluklarının son ulaştığı yere kalıp çakılıp beton dökülmüş


Cephede çalışan ustaları taşıyan sistemin 24.kattaki görüntüsü


Yangın boruları istiflenmiş


22.kattaki asansörün üstünden bulunan kiriş'te pas payı bırakılmadığı için içindeki inşaat demirleri hava ile temas edebiliyor. Bunun en kötü sonucu yangında inşaat demirinin erime riski. Bu yüzden pas payı olan kirişlerde yangın demire ulaşamıyor ve bina ayakta kalabiliyor. 


Gezerken kendi resmimizi çekmezsek bu stajın ne anlamı var diye düşündüm? bence iyi yaptım :)


Elektrikçi ustalar 14.katta işlerini bitirmiş alçıya hazırlamışlar. Ellerine sağlık



Sıhhı tesisat yapan ustaların en etkili silahı : 2 boruyu birleştirmede kullanılıyor. Isı vererek eritiyor. 


İşin sonucu gayet etkili. Artık binaya su versek bile olur. 


Sıhhı tesisat ekibinin diğer bir önemli görevi ise çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve eviye'nin geleceği yerlere gelen ve giden su boruları ayrıca eviyeye sıcak su borusu getirmekti.


15.katın banyosuna ustalar hemen yapıştırmış gömme rezarvuarı. Bu ustalar çok hızlı


Bu ahtapota benzeyen makina bütün bir katın sıcak havasını konutlara aktaran çok önemli bir makina.


Konuttaki klimalar ise bu şekilde


14.kattaki numune mermer yapımınıda gördüğümüzde süpürgelikler ilgimi çekti. 15cm boyunda yapılmıştı. Bir ölçek belirlesinde diye saolsun çağıl arkadaşım model oldu. 15cm bir mermer için biraz büyük görünüyordu. 


Deli gibi selfie çekildik.


Emrullah arkadışımız ise bize yanık sesiyle eşlik etti. Mikrofon olarak elektriği kesilmiş aydınlatma kablosu gayet hoştu. (iş güvenliği olmadan hareket etmiyoruz :) )


Bu pembeye yakın renkteki katman betonarme kolonların üstüne yapılan astar. Biraz pürüzlü olduğu için alçıyı tutmaya yarıyor. Alçı işleminden önce yapılması çok önemli


Şantiye'deki dertli arkadaşımız derdini duvarlara yazmayı mantıklı bulmuş . 
İmzasınıda atmaktan çekinmemiş. 
İmzasından dolayı yakalayıp bütün duvarları temizlettik, bir daha yapmayacağını söyledi ama inanmadık yan taraftaki şantiyeyi de temizlettik. Sanırım bir daha yapmayacak ama garanti olsun diye bir temizlik firmasında iş bulduk ve evlendirip çoluk çocuğa karışmasını sağladık. Ben stajı bitirmeden 2 erkek 3 kız çocuğu oldu. Allah bağışlasın . En ufak olan oğlanın ise Kirve'si oldum.


13.katta bulunan mekanik katın jeneratör bölümü. 



Kalıp kayınca amorf bir form oluşmuş. Gönül isterdi Zaha hadid şantiyesinde olsun fakat elimizden gelen budur :)


Tam öğle yemeğine gidiyordum ki, yüzümü gülümseten bir yazıyla karşılaştım. Abi önlemini almış. Eğer hızlı basarsan sorumlusu sensin. 



Banyonun çizilen kesitleri. 


Gün 17 (25 Ağustos 2015)


Güne başlarken önceki günler yapmaya başladığımız banyo tiplerinini plan ve kesitlerini çizmeye başladık. Çizili olan plandan 3 tip banyonun kesiti çıkartmak öğleye kadar sürdü. Bunu yaparken Autocad kullanımı ve becerisi gelişti. Birkaç komut ile autocad'ten nefret etmemeniz mümkün olabiliyor. Bunların en önemlisininden birisi Purge bu komut overkill ile aynı işlevi sağlıyor ve üst üste gelen çizgileri siliyor. Ayrıca layiso komutu ise çizimde uğraştığınız layerı açık tutup diğerlerinin hepsini kapatıyor.Diğer layerları tekrar açmak için layon yapmak yeterli. Sanal ortamda yoğun çalıştıktan sonra şirketin her öğlen düzenli olarak sunduğu öğle yemeği etkinliğine geçtik, Kabak dolması , makarna, mercimek çorbası , salata ve yoğurttan oluşan menü ile doyduktan sonra işin başına döndük. Banyonun direk olarak uygulanmasını görmeye 15.katın örnek banyosuna gittik. Burada sabah çizilen banyonun aynısını yapmak için ustalara işin nasıl yapılacağını anlattık diyebilirim. Çizim ile ustanın anladığı arasında uçurum olabliyor. Çizime konulan her ölçü ustanın kafasını karıştırıyor. Bu yüzden işin doğru ilerlemesi için ilk aşamalarda kontrollü gitmek gerekli. Bu durumuda kontrol ettikten sonra beton silim teklifi vermeye gelen firmalara beton zeminleri gösterip bilgi aldık. Bunu bazı firmalar önemsiz bir biçimde yaparken bazı firmalar detaylı olarak inceledi. Örneğin gelen bir firmadaki eleman yanında betonun sertliğini ölçemeye yarayan kaleme benzer aletler getirdi. Bunu betonu çizerek hangi derece kalemde çizilmeye başladığını anlayarak yapıyor. Bizim şantiyedeki beton 7 veya 8 derece kalemlerde çizildi. Bu durum gayet kaliteli olduğunu gösterdi. Türkiye'nin %80 i 3 veya 4 numarada çiziliyormuş . Bizim şantiye 8 ile çizilerek adeta açık ara fark attı. Bunların ardından firma temsilcisini uğurlayarak işe devam ettik. Akşam mesai bitimi yaklaşırken birkaç görsel düzenledim. Bu görseller satış ofisinde müşteriye sunulacak kat planlarıydı. Ajans tarafından hazırlanan kat planlarındaki hataları bulup bunları yarın düzeltmek üzere biraraya getirdim. Yarın ajanstan bir temsilci ile bu görselleri düzenleyip metraj heasplarına son noktayı koyacağız diye umuyorum.


Beton silimi ile ilgilenen firma yetkilisinin ilk denemesi 
Dış taraftaki betonun üzerinde şerbet olduğu zaman kalem 3-4 derecede bile betonu çizebiliyor. 


Silimlenmil beton ise 8 derecede çizdi. İyi bir sonuçtu. 


Bu ölçekler sayesinde betonun sertliğini ölçtü. 


Elektrik işleri ile ilginen usta Prizlere gidecek olan kabloların yuvasını efsane bir makine kullanarak çok kısa bir sürede açtı.



Sonra bir baktı projeye...
devam etti ...


Ofise girerken ofisin karşısında bulunan, ileride toprakla doldurulacak olan betonarmenin yüzeyine zift sürülerek yalıtım amacı sağlanması amaçlandı.


Gün 18 (26 Ağustos 2015)

Bugün sabahtan mesai bitimine kadar vaktimi reklam ajansında geçirdim. Reklam ajansına gitmemin sebebi satış ofisinde müşterilere sunulacak olan kitapçığın görsellerindeki hataları düzeltmekti. Bunun için şantiyeden Hatalı olan yerleri gösteren A3 çıktıları aldım ve ardından beşiktaştaki reklam ajansına gittim. Bilgisayara başına geçip bütün çizimleri tek tek düzelttik. Bundaki en önemli nokta müşterilerin anlayabileceği basitlikte olan ve mümkün olduğun hatasız bir görsel kitapçığı oluşturmaktı. Gereksiz olan çizgileri sildik. Renk ile ilgili sorunları giderdik. Bazı kolonlar gösterilmediği için yeniden çizdik. Bazı çizimlerde cephe çok detaylı gösterildiği zaman görüntü kalabalığı yapıyordu. Bu yüzden bazı kat planlarında sadeleştirmeye gittik. Bütün bu işlemlerin hepsini Photoshop programı üzerinden düzelttik. Ctrl+T komutu genel olarak hayatımızı kurtardı. Ardından düzeltilen çizimler Kitapçık halinde olan photoshop dosyasında link olarak düzenlendiği için yaptığımız her değişklik sonuç olan kitapçığa anında yansıdı. Bu olay zaman olarak inanılmaz bir kolaylık sağlıyor. Bu durumu öğrenmek benim için çok önemli ve yararlı oldu.


Ajanstaki mehmet arkdaşımla beraber yoğun bir gün geçirdik. 



Gün 19 (27 Ağustos 2015)

Bugünün sabahında 13.kata kadar bütün katlardaki eksikleri ve ölçü hatalırını , lama ve mastik eksiklerine , Havanlandırma veya yangın borularının duvarda oluşturduğu boşluklara , Hangi taşeronun hangi atıkları atıp atmadığına , Lentoların boyutlarının doğru olduğunu ve genel olarak bütün sorunlara bakıp duvar işlerini kontrol ettik. Genelde duvardaki oluşan boşlukların tamiratı ve lamaların eksikliği ve mastiklerin düzegün yapılmadığı sonucuna vardık. Bu kontrolleri 13.kata kadar yaptıktan sonra aynı işlemi 16.Kat üzerinde de yapmaya başladık. Bu esnada karşıma çıkan imalatlerı ve genel şantiye ortamını fotoğrafladım. Bu bize genel olarak duvarın nasıl yapılması gerekildiğini ve genel olarak bir şantiye bilgisi edinmekte çok yararlı oldu.



Döşemenin ucunda kalan kısa duvar dayanıksız kalacağı için yatay hatıl gibi düşünülmüş.


Anayola bakan taraftaki toprak altında kalacak kısıma zift karışımı yapılıyor. 


Kontrole çıkarken en çok rastladığımız şey duvar tamiratı gerektiği idi. 


Bazı lentolar 15 cm Den az duvar ile birleştiğinden yanlış bir uygulama yapılmış. 


Havalandırma borularının geçtiği çoğu yer duvar tamiratı gerektiriyor. 


Cephe ustaları döşeme ile cepheyi galvanize ile kapatıp macunladılar.



Bazı duvarlar 2 cm diş yaparak örülmüş. Traşlanması gerekecek. 





Sıhhi tesisatçılar işlerini yapmışlar. Su borularını 14.katın zeminine döşediler.



Duvarın tavanla birleşimindeki mastik ve fitillerin birleşimi çok açık olduğu için tekrar yapılması gerek. 




Bütün bunların hepsini plan üzerine not alarak teslim ettik. 




Gün 20 (28 Ağustos 2015)


Stajın son gününün sabahına  16.katın mastar ve terazi kontrolüne çıkmakla başladık. Bunu yaparken yanımıza mastar ve teraziyi alıp bütün duvarların yamuk veya eğik olan yerlerini kontrol ettik. Bazı kısımlarda duvar göbek yapmış ve ortasında bir eğiklik vardı. Bazı duvarlarda ise belirli bir yükseklikten sonra eğri örülmüştü. Bunları tespit edip sprey boya ile belli ettik. Ardından 17.katın ölçülerini kontrol ettik. gün sonuna kadar ölçü alma işini yaparken bazı imalatlarıda izleme fırsatı oldu. 15.kattaki Banyonun şap dökümünü izledik. En başta harita mühendisi gelip kotları verdi. Sonrasında zemine XPS yalıtım malzemesi konuldu. Bunun üstüne yerden ısıtma örgüsü serildi. Bu örgü sıcaklıktan yanmasın diye şap ile karışık döküldü. Ardından şap zeminden 8 cm yüksekliğe ulaşasıya kadar dökülüp mastarlandı. Bu imalatıda gördükten sonra son paydosu yapıp birkaç fotoğraf çekilmek için üstümüzü başımızı düzelttik :) .



Durmuş kalfa ile mastar alma işlerine başladık. 





Bazı duvarlarda açıklıklar olduğu için önlem alınması gerekecek. 





Sprey boyadaki kimyasal malzemeler psikolojimizi bozdu adeta. 




Bodrum katta havalandırma olmadığı için jetfanlar konuldu. Denendikten sonra uygulanacak. 


E bloğun iskeleleri kalktıktan sonra asıl yapılan iş ortaya çıktı ve gayet şık bir duruşu vardı. 


B bloğun önündeki kirişin imalatı bitti. Montajı için bekleniyor. 





Son gün son saatler şöyle bir kafamı kaldırıp son bir kez baktım... 


Duvarlara ufak  bir çizik atalım dedik.


Ercan BABA ve Serkağan bey ile . Müthiş adamlar. 
Soldan sağa doğru yükselen bir şekilde KARİZMA artıyor. 


Ercan BABA , Çağıl ve ben trafikte son bir selfie yapalım dedik...



Ercan BABA : Olmaz öyle yaa , inelim yeşillikte selfie çekilelim "Çağıl Hanım" dedi.
Herkese hanım ve bey diye seslenen şantiyedeki Tek kişi Ercan BABA ile selfie çekilmek ne büyük şeref :) 



Ercan BABA bir de böyle çek dedi... Kırmadık tabiki hiçbir isteğini. Şantiye süresi boyunca stajyer olarak öğrendiğimiz herşeyde payı vardı Ercan BABA'nın. 
Hayatın hep bilgisayar başında geçmediğini , İnsanlığın ve dürüst iş yapmanın çoğu şeyden daha değerli olduğunu bize öğretti. Her sabah kendine aldığı kahvaltılıktan ikram etti. Herkesin saklayıp kimseye vermediği naneli sakızdan bizi her gördüğünde yaka cebinden çıkartıp ikram etti. Şantiye'de öğrendiğim çoğu şey çok değerliydi. Ama her zamandaki gibi edinilen arkadaşlıklar paha biçilemezdi. Ercan BABA ise cidden BABA gibi adamdı. Umarım ilerleyen mimarlık hayatımda karşıma çıkar ve beraber mükemmel işler yapmak için selfie çekiliriz... 
Tabii sabahki sıcak poğaçalardan yemeden asla !


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder